fredag 20. mars 2020

Krigssone 24-7

Respekten for barnehagepersonell stiger i takt med dager i krigssonen. 5-åringen leker mitraljøse med lillesøsters barnevogn og søskenkampen stiger til nye, uante høyder. Mor glemmer samtlige tall fra en til ti og fyker opp som ei illsint løvinne.  Midt i middagslaging er det unntakstilstand i heimen. Lydnivået stiger langt over smertegrensen og samtlige ører trenger hørselvern. Lillesøster er rasende og storebror synes det hele er stor stas. Heldigvis dukker tallrekka opp. Mor teller sakte mens hun holder rivalene på en armlengdes avstand. 1-2-3-4-5… Meglerens pedagogikk slår til og situasjonen settes under kontroll. Rivaler og løvinner faller i en felles skinnfell og roen senker seg. For en liten stund. 

Hjemmekontor og småunger er en dårlig kombinasjon. Det er ingen overraskelse! Guttungen har vært våken fra klokka fire, oppvasken står fortsatt og i bakhodet surrer saker som frilansmammaen egentlig burde ha skrevet i går. Men da stupte mammaen seng så snart de små hadde sovnet. Livet som H24 småbarsmamma er slitsomt, særlig når alle aktiviteter er stengt, naboen har låst seg inne og vi egentlig burde jobbet mens barna henger i gardina. Selv er vi ikke i karantene, men vi følger strenge retningslinjer. Unngår lek med andre unger og holder oss for oss selv.

Harde trefninger i frontlinjen avløses av rolige stunder i skyttergravene. Selv den mest tålmodige kan miste besinnelsen. Trolig får vi både skilsmisser og foreldre som kjefter mer enn vanlig. Hverdagen er utvilsomt mer slitsom enn yrkeslivet. Likevel er vi heldige. Vi har et helsevesen som jobber på spreng for å holde oss trygge. Vi har åpne matbutikker. Vi har en økonomi som tåler en liten knekk.  Vi er ikke stuck i en liten leilighet. Vi har hus, en liten hage og en gedigen bakgård. Vi sykler, går turer og leker oss gjennom dagene. Og vi er ikke nevneverdig bekymret, enda. I utgangspunktet er ingen av våre nærmeste i særlig risiko for å dø dersom de blir rammet av koronaen. Heller ikke vi. Mest sannsynlig vil vi klare oss gjennom isolasjonen og komme ut litt feitere og langhåra enn vanlig. Men ikke alle har det slik.

Hjertet brister når vi tenker på alle som har blitt kastet inn i en vanskelig situasjon. Ensomme blir enda mer ensomme. Eldre og kronisk sjuke lever i frykt for et aggressivt virus som kan ta liv. Familier som mister sine, får ingen trøstende klemmer i begravelsen. Barn i en dårlig hjemmesituasjon, slipper ikke unna voldsutøver eller overgriper i skole- eller barnehagetid. Kanskje må vi faktisk bryte restriksjoner for å redde liv – eller psykisk helse – blant våre nærmeste naboer?


Vi må også vende blikket utenfor egne landegrenser. Snart har de fleste fått sine kjære hjem. Uten klem, men med en trygghet om det vi er nær hverandre. Andre er fastlåst i utlandet. Enten på jobb, eller i land med kansellerte transportmuligheter og stengte grenser. Samtidig er mennesker fortsatt på flukt eller samlet i overfylte leirer. I Moria er hjelpearbeidere tvunget til å dra. Enslige mindreårige har kanskje mistet sitt eneste sikre holdepunkt. En allerede kritisk situasjon blir enda mer uutholdelig. Og før eller siden vil koronaen ramme også her. I overfylte leirer med underernærte og sjuke mennesker, uten verken sanitæranlegg, leger, varme dyner eller trøstende hender.


Koronaen har enda ikke ankommet sin mest makabre krigssone. Men det vil den, før eller siden. En krigssone for barn – og voksne. 24/7. Da blir våre egne hverdagsutfordringer ufattelig små.

Maktesløsheten er overveldende.

EVAKUER BARNA FRA MORIA NÅ! Det er snart for seint å avverge en katastrofe som vil sende oss inn i historiebøkene. Med negativt menneskelig fortegn. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar